Det grønne potentiale i energieffektive bygninger er enormt

Hvis tre procent af bygningsmassen i EU blev renoveret årligt, ville der i 2030 være et marked på 122 milliarder euro (907 milliarder kr.) og skabt cirka en million nye job. Samtidig ville bygningernes udledning af klimagasser blive bragt ned med to tredjedele, viser EU-rapport. Der ligger således et kæmpe klima-potentiale i energieffektive bygninger, lyder det fra EnergiDatas Morten Dysted Dahl

De grinte af Morten Dysted Dahl, EnergiDatas adm. direktør, da han for efterhånden en del år siden turnerede med, at bygninger er nøglen til at reducere CO2-udledningen markant. Nu har det udsagn fået lidt mere genklang. Men det er stadig en dagsorden, som er svær at komme igennem med.

”Energieffektivisering af bygninger lider nok lidt under, at det er knap så sexet som at tale om Teslaer og vindmøller. Ikke desto mindre er det i virkeligheden et miljøtiltag, der ligger langt mere til højrebenet end de ting, vi normalt hører om. Energieffektive bygninger har ifølge flere rapporter, blandt andet denne, både den største miljømæssige effekt i forhold til at nedbringe CO2-udledning og den største økonomiske effekt, hvis vi kigger på rentabilitet i forhold til vindmøller, elbiler og lignende,” siger Morten Dysted Dahl.

Overvågning er nøglen

Men energieffektivisering af større bygninger og erhvervsejendomme er samtidig et område, der er komplekst. Det kan være svært at finde ud af, hvor meget energi, man bruger i de helt store bygninger og dermed svært at finde frem til, hvor meget man kan spare. Derfor er overvågning af energiforbruget essentielt i forhold til at udnytte potentialet i energieffektivisering af bygninger, mener EnergiDatas Morten Dysted Dahl.

”Det kræver effektiv overvågning af forbrug, og i det ligger, at det er noget, der skal gøres løbende. Jeg har arbejdet med det her i 14 år, og vi bliver ved med at finde ting, der kan effektiveres. Køleanlæg der modarbejder varmen osv. Man kan finde frem til energibesparelser i dag og finde de samme om fem år igen. Man kommer det aldrig helt til livs, og derfor er overvågning af energiforbruget lidt ligesom at luge i haven,” siger han.

Kræver energipolitisk fokus

Hos EnergiData oplever man, at flere og flere har fået fokus på overvågning af energiforbruget i fx boligforeninger, detailhandelskæder og virksomheder med mange filialer.  Energistyringsværktøjet MinEnergi overvåger og energioptimerer flere og flere bygninger.

Morten Dysted Dahl pointerer, at vi i Danmark er godt med fremme på området, men at det ikke ville skade, hvis renovering af bygningsmassen kom endnu mere på den energipolitiske dagsorden.

”Vi er længere fremme end i mange andre lande. Men det er klart, at hvis vi i Danmark skal fortsætte med at udnytte potentialet til gavn for både miljø og cleantech-branchen, så kræver det mere energipolitisk opmærksomhed. Som det er nu, er det nok svært for almindelige mennesker at forholde sig til, fordi det er et område, hvor man optimerer på alle de ting, vi umiddelbart ikke ser. Varmesystemer i kælderen osv.” lyder det fra den adm. direktør i EnergiData.

Kunne du tænke dig at høre mere om, hvordan vi kan energioptimere og løbende overvåge Jeres energiforbrug? Kontakt Salgs- og marketingchef Thomas Normann Frennesen på tlf. +45 23 27 54 09

Adresser


Hovedkontor:
Centervej 5
DK - 4600 Køge

Regionskontor:
Åhave Parkvej 11
DK - 8260 Viby J

CVR: 26737931

Få vores nyhedsbrev

Vi udsender vores nyhedsbrev én gang om måneden, hvor du blandt andet kan få artikler om vores kunder, produkter og services samt tips til et lavere og grønnere energiforbrug.

Vi bruger al vores energi på, at I sparer jeres!

Følg os på:
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.