Svanemærket bilvask har fået endnu en fjer i hatten med hjælp fra MinEnergi

OK har i snart et år haft glæde af energistyringsværktøjet MinEnergi i kædens vaskehaller. EnergiDatas løsning letter indsamling af data, sikrer stram styring af energiforbruget og har stor værdi, når man skal overvåge forbrug og indrapportere nøgletal til det nordiske miljømærke Svanen.

Bilister har i flere år kunnet vaske bilen med god samvittighed i en af de mere end 100 OK vaskehaller landet over. Bilvasken hos OK er nemlig svanemærket og garanterer blandt andet, at der kun bruges 35 liter frisk vand i vaskeprocessen, og at udledningen af miljøskadelige tungmetaller reduceres væsentligt. I snart et års tid er denne proces samt overvågningen af vand,- varme- og elforbruget i mere end 60 vaskehaller blevet dokumenteret ved hjælp af automatisk indsamling af data med MinEnergi. Det har givet håndgribelige energibesparelser.

”Med svanemærkede vaskehaller forpligter vi os til at overholde en række strenge miljøkrav, og vi har pligt til årligt at afrapportere til Ecolabel, der står bag svanemærket, så man kan se forbrug per vask og udregne udledning per vask. Tidligere aflæste vi manuelt med hjælp fra den enkelte tankpasser. Det var omstændeligt og tidskrævende, og det var nok ikke altid helt retvisende,” siger Mads Mogensen, bygningsingeniør i OK.

”Sidste år besluttede vi, at cirka 60 vaskehaller skulle udstyres med intelligent energistyring fra EnergiData, så vi har let adgang til nøgletal og løbende kan overvåge forbruget. Det er stadig nyt, men der er ingen tvivl om, at det har lettet processen og givet ekstra energibesparelser,” tilføjer Mads Mogensen.

De mindste udsving opdages med MinEnergi

Den tekniske løsning er leveret af EnergiData og dækker over en datalogger, der måler det totale elforbrug i vaskehallen, en vandmåler til at måle forbruget af friskaftappet vand til vasken og en måler, der registrerer antallet af vaske.  

”Det hele sker fuldautomatisk. Data kommer direkte ind i MinEnergi, som OK har fuld adgang til via en PC. Hvis der pludselig mangler informationer, bliver det opdaget med det samme, og en af vores teknikere rykker ud. Alle data er nu tilgængelige for OK,” siger Christian Engelsen, vores energikonsulent på OK's hovedkontor i Viby J..

”Men det handler jo også om at hjælpe OK til at spare ressourcer og drive vaskehallerne billigere og mere miljøvenligt. Nu kan man hele tiden overvåge forbruget og kan hurtigt gribe ind i forhold til udsving i energiforbruget som for eksempel varmespild, for højt elforbrug eller lignende. Deri ligger samtidig også en form for benchmarking af vaskehallerne,” forklarer Christian Engelsen.

Udbredes til flere vaskehaller

I OK-kæden, som både omfatter egne og forhandlerejede vaskehaller, har man foreløbigt udstyret selskabets egne vaskehaller samt nogle få forhandlere-ejede med energistyring fra EnergiData. Målet er at få alle forhandlere med på vognen og dermed give dem en lettere adgang til data, der skal indrapporteres samt give dem mulighed for yderligere energibesparelser.   

Fakta: Om OK

OK-kæden består af mere end 660 tankstationer til privatbilister samt 70 Truck Diesel stationer, hvor lastbiler kan tanke døgnet rundt. Der er i alt 124 vaskehaller i OK-kæden, som er fordelt over hele landet.

Du kan læse mere om OK her

 

Adresser


Hovedkontor:
Centervej 5
DK - 4600 Køge

Regionskontor:
Åhave Parkvej 11
DK - 8260 Viby J

CVR: 26737931

Få vores nyhedsbrev

Vi udsender vores nyhedsbrev én gang om måneden, hvor du blandt andet kan få artikler om vores kunder, produkter og services samt tips til et lavere og grønnere energiforbrug.

Vi bruger al vores energi på, at I sparer jeres!

Følg os på:
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.