Sådan bliver nøgletal nøglen til at spare på energien

Nøgletal er et afgørende værktøj, der hjælper med at udpege bygninger, hvor man kan finde besparelser i energiforbruget. Du skal bare huske at opdatere dine tal, så du får de korrekte data.

Overblik. Det er det, som brugen af nøgletal kan give dig. Hvis du råder over mange bygninger, der er nogenlunde ens, kan det være svært at vide, hvor du skal starte med at lede i jagten på forbedringer, der kan spare på energien. Her hjælper nøgletal dig med at finde nålen i høstakken.

”Nøgletal er et godt værktøj til at få et hurtigt overblik. Det er en hurtig indikator til at se, hvor energiforbruget ser fornuftigt ud, og hvor der er åbenlyse potentialer,” fortæller Ulrik Gregers Jørgensen, der er energirådgiver hos EnergiData.

Du skal bare taste data ind i MinEnergi under Analysefunktionen i menuen, og så får du tallene serveret. Det er de tal, du kan bruge til at sammenligne forbruget i dine bygninger. Her kan man opdage, at to tilsyneladende ens bygninger kan have meget forskelligt forbrug.

Nøgletallene kan altså hurtigt hjælpe dig med at udpege de bygninger, hvor du kan optimere, så det i sidste ende også kan læses på bundlinjen. Det handler bare om at lære af de eksempler, der præsterer bedst og overføre den viden til de øvrige bygninger, så de også kan få et mindre energiforbrug.

Opdater data – det betaler sig

Der kan være forskellige faktorer, der er relevante at bruge. Derfor er der i MinEnergi plads til at indtaste præcis dét, der passer til dine bygninger. Det kan for eksempel være areal og antal medarbejdere. Men det er vigtigt, at du opdaterer data løbende, for jo mere præcise nøgletallene er, jo bedre målretter du jagten på de bygninger, hvor det er muligt at nedbringe energiforbruget.

Det kræver vedligeholdelse at arbejde med nøgletal. Især hvis der er en stor mængde bygninger, er det vigtigt at tjekke, at baggrundstallene passer. Eksempelvis antal medarbejdere, der kan være en potentiel fejlkilde, da medarbejderantal ofte ændrer sig.

”Der er forskel på bygninger. Hvis en bygning har 1000 medarbejdere, der deler køleskab, lys osv., og du samtidig har en anden bygning, hvor der kun sidder én mand, der også har et køleskab og bruger lys, så er der naturligvis stor forskel i energiforbrug per medarbejder. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på sine data. Man skal løbende rette i baggrundstallene, hvis eksempelvis antallet af medarbejdere i en bygning ændrer sig,” forklarer Ulrik Gregers Jørgensen.

Nøgletal kan også fortælle, hvor stor CO₂-udledning du har per medarbejder – helt som det fungerer med dit energiforbrug. Nøgletal er ikke løsningen på alle problematikker, og kan ikke alene fortælle alt. Men bliver det brugt rigtigt, så er det et afgørende redskab til at skabe energieffektive bygninger, og et rigtig godt sted at starte for at opnå overblik over det samlede forbrug i dine bygninger.

Vil du vide mere om nøgletal og hvordan de kan hjælpe dig til at prioritere din indsats? Ring til os på + 45 4614 1460.

Af |29.november2018|Nyhedsbreve|

About the Author: