Ventilér med ventilationsanlægget og varm med varmeanlægget

Det kan virke åbenlyst, men mange skruer op for ventilationen og ikke varmen, når medarbejderne klager over en faldende rumtemperatur i vinterkulden. I stedet for en behagelig temperatur er resultatet ofte et dårligt indeklima.

Ventilationsanlægget spiller en vigtig rolle i enhver større bygning. Den primære opgave er at opretholde et stabilt niveau mellem frisk og gammel luft. Anlægget skal medvirke til, at indeklimaet forbliver behageligt uanset tidspunkt på dagen og antal personer i lokalet.

Men mange bruger også anlægget til at varme rummet op, selvom der findes andre varmekilder i bygningen. I sidste ende kan det føre til overventilation, da der ventileres for kraftigt i forhold til CO₂-belastningen i lokalet.

Den rette indblæsningstemperatur

Indendørs har Arbejdstilsynet sat en grænseværdi for CO₂-indhold i luften til 1000 ppm (parts per million). For at leve op til den grænseværdi er det nødvendigt at udskifte luften, når der er en stor belastning fra fx medarbejdere eller elever.

Varmen stiger som bekendt opad, og er indblæsningstemperaturen højere end den ønskede rumtemperatur, vil den nye luft lægge sig som en dyne oven på den gamle. Det giver en dårlig opblanding, og ønsket om at udskifte luften og ligge på et stabilt ppm-niveau bliver ikke opfyldt.

Den rette indblæsningstemperatur afhænger derfor af den ønskede rumpetemperatur. Vi anbefaler en indblæsningstemperatur på to-tre grader lavere end den ønskede rumtemperatur, da den koldere luft vil blande sig bedre med luften i lokalet og bidrage til et sundt indeklima hele dagen.

Sluk for ventilationen, når bygningen står tom

Ventilationsanlægget skaber først og fremmest værdi, når der er nogen i lokalet at udskifte luften for. Står bygningen eller lokalet tomt i weekenden, om natten eller i ferieperioder, bør du slukke helt for anlægget. Vi lover, at det kan ses på bundlinjen og forbruget.

Vil du vide mere om optimal anvendelse af dit ventilationsanlæg? Ring til os på + 45 4614 1460.

Af |29.november2018|Nyhedsbreve|

About the Author: